5 år siden

I dag er det 5 år siden Edward Snowden avslørte at NSA masseovervåker oss. De spionerer fortsatt.

Snowden-avsløringene satte statlig overvåking på dagsorden, og førte til massive protester. Det tok av. Sammenligninger med DDR ble for tafatte etterhvert som folk innså hvor massivt hele overvåkningsregimet er. Jeg var jo internasjonal koordinator i Piratpartiet, og plutselig kokte hele bevegelsen jeg var med i. Alt skjedde på en gang. Hva var det vi hadde sagt hele tiden? Plutselig var vi ikke de paranoide nerdene lenger, det var de som ikke brydde seg som var naive.

Det ble en mediestorm uten like. At alle nå ikke bare hadde hørt om, men også visste hvor omfattende PRISM, XKeyscore og Five Eyes påvirket det politiske landskapet. Litt, iallefall. Da Snowden skulle mellomlande i Oslo på vei til Island gikk telefonen min varm, noe som er en historie for senere. Han kom seg ikke lenger enn til Moskva, og der er han jo enda.

Nå vet vi at vi ikke kan stole på amerikanske, britiske, australske, kanadiske eller newzealandske myndigheter. Vi vet at vi ikke kan stole på Google, Apple, Microsoft, Facebook, YouTube, PalTalk, AOL og Yahoo. Men overvåkningen er så omfattende, og det er så omstendelig å omgå den, så orker vi egentlig å la være?

Etter 5 år konkluderer jeg dessverre med at nei, majoriteten av oss orker egentlig ikke å gjøre noe for å unngå å la oss overvåke. Det er for mye. Og jeg forstår det, selv om jeg brukte 5 år på å få verden til å bli med og kjempe mot overvåkning. Ikke alle er pirater.

Men heller ikke alle som ikke liker overvåkning er pirater. For 5 år siden foreslo Børge for første gang at jeg heller skulle bli med i «det eneste partiet med skikkelig piratpolitikk OG den beste klimapolitikken». Etter 5 år med «Neeeeeeii, jeg kan selv» og diverse andre unnskyldninger fant jeg til slutt ut at han hadde rett. Det finnes et parti som har en digitalpolitikk jeg kan stille meg bak. Strengt tatt er den digitalpolitiske plattformen deres mer utarbeidet enn Piratpartiets. Så i dag meldte jeg meg inn i MDG.

Vi får se hva som skjer om 5 år.

(PS: Hvis du vil sponse miljøengasjementet mitt og samtidig være med på å bevise at nordmenn ikke er sinker på folkefinansiering, så kan du bidra til at jeg får finansiert reparasjon av sykkelen min)