Tour de Nora

Hallo, internett!

Jeg har kommet inn på master i teatervitenskap. På UiB. Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan det skjedde, men det er ganske kult.

Siden jeg ikke bor i Bergen, og ikke kommer til å gjøre det med det første, så kommer jeg til å pendle. Med tog, selvfølgelig. Noe annet tåler ikke kloden vår.

Det blir 18 timer med tog i uka. Mye tid til å studere, men også tid til å gjøre andre ting. Som å tenke på teater. Eller lage teater.

Jeg har, som så mange andre, tenkt en del på hva Nora Helmer gjør når hun forlater dukkehjemmet sitt. På pensum refererer stadig til fransk teater (jeg kan ikke fransk), og siden Nora reiser sin vei er det åpenbart at det hun legger ut på er en Tour. Tour de Nora.
Men hva skjer med under Tour de Nora? Blir Nora en lerkefugl og får seg jobb i en dyrehage? Drar hun til en annen by, eller et annet land? Gifter hun seg på nytt og ender opp i et nytt dukkehjem? Blir hun en utsvevende, kvinneseparatistisk bohem? Teamer hun opp med andre Ibsen-figurer? Ingen vet.

Det vi vet er at Nora drar fra en relativt trygg tilværelse hos familien sin. Litt sånn som jeg gjør igjen og igjen denne høsten. Riktignok skal jeg pendle, men jeg drar jo også fra hus og hjem. Så den opprinnelige ideen var å lage en ny case for Nora for hver gang jeg reiser til Bergen. Nå er ideen å lage et reisedrama i fem akter som du kan se uten å måtte ta toget.

Jeg hadde tenkt å finne en ny Nora på toget hver uke og ta utgangspunkt i folks historier om å dra hjemmefra. Så dro jeg til Bergen og innså at det ikke er så enkelt. Folk på reise er opptatt med sine egne saker. Jeg er opptatt med mine egne saker.
Bergensbanen er full av turister som tar bilder av fjellet, og de er opptatt med sine ting. Så da finner jeg ingen Nora på toget.

Her har Nora dratt til fjells for å hjelpe en motstandsgruppe fra en galakse langt, langt borte. Hun er nemlig en bedre pilot en Poe Dameron.

Første onsdagen i oktober dukker første akt i Tour de Nora opp på internett, og deretter kommer det en ny akt hver onsdag hele oktober. Den norske versjonen finner du her på bloggen, og den internasjonale versjonen finnes på Patreonen min (se opp, den er under opprigg!)
Dessuten finnes det en Discord-server der alle som har lyst til å bidra med innspill, historier, bilder, idéer og lignende.

Blir det teater, da? Ja. På en måte. Det kommer vel an på teatersynet til den som ser. (Dette kommer jeg til å krangle på om noen år. Garantert.)
Det blir noe kuratert, site-specific og interaktivt. Et digitalt episode-drama i fem akter. Et fjern-teater. Teater i cyberspace. Et eksperiment både med form, medie og med Nora. Det eneste jeg vet er at jeg ikke har tenkt å skrive masteroppgaven min om dette.

Dette blir gøy!